JOHANNE III en gaffelrigget spidsgatter

Et smukt syn i Snævringen 1976

JOHANNE III afløste i 1975 kragejollen. Vi søgte en større båd med mere plads, som kunne tage os længere væk på vores sommerture. Vi fandt JOHANNE III i Nykøbing Falster. Den havde på daværende tidspunkt været i familien Nørbys eje siden 1932.
Båden havde den originale aptering med pantry mellem forrum og kahyt. I mellemgangen var der også et separat toilet. I kahytten var der køjer bag siddepladserne.
JOHANNE III var bygget på Århus Yachtværft i 1919 (historien fortæller at det var en gullaschbaron, der fik den bygget). Den var tegnet af Witt og havde det specielle victoriadæk, som gav ekstra plads i forrummet. Både Witt og Berg tegnede spidsgattere med victoriadæk, en ide de sandsynligvis hentede i England; men den slog aldrig rigtig igennem herhjemme.
JOHANNE III var 8,20 m (28 fod) lang, 2,70 m bred og havde en dybgang på 1,40 meter. Den havde 55 kvm sejl. Båden sejlede fremragende og bjærgede sig godt i hårdt vejr med rebet gaffelsejl.
Johanne III er en 28 fods spidsgatter med victoriadæk. Johanne er bygget i 1919 i på Århus Yachtværft.

Rigtegning

Witts rigtegning til Johanne III. Nørby ændrede efter samråd med Utzon gaffelens rejsning så vinklen mellem mast og gaffel blev mindre.

En efterårsdag

Svendborg Amatør Sejlklubs årlige fisketur (fiskekonkurrence) på sundet var et stort tilløbsstykke i 70'erne. Bådene samledes efter fisketuren ved Troense bådebro til måling af fisk og præmieoverrækkelse - og samvær.
Efter fisketuren en lun efterårsdag i cockpittet ved broen i Troense. Udenpå JOHANNE III ses Bruno Andersen i sin 30 kvm spidsgatter TEISTEN.

Sommeren 1976

Johanne III ses i frisk vind med rebet storsejl på vej ud af Kalundborg Fjord med kurs mod ankerpladsen på Fyns Hoved. Billedet er taget af Jens K fra "Schrøders Minde" .