Ankerpladser i Bohuslen
- fra området syd for Marstrand til KosterøerneFølgende ankerpladser i Bohuslen bruger vi, når det er dårligt vejr, og vi har brug for læ og sikkerhed. Det kan være i regnvejrsperioder med kraftig blæst eller perioder med kulingsvejr.
Nogle af dem kan dog også bruges på rene sommerdage på grund af den smukke natur, hvor man ellers hellere vil ud på de yderste skær med stævnen til klippen og et anker agter.
Vil man sejle i svenske farvande, kan vi anbefale et medlemsskab af Svenska Kryssarklubben (SXK). Blandt SXKs mange aktiviteter kan nævnes udarbejdelse/udgivelse af naturhavneskitser og naturhavnebeskrivelser, udsætning af sømærker, farledsmærker og tavler, udlægning af ankerbøjer og placering af bergöglar i naturhavne - aktiviteter som har stor betydning for sejlere.
For sejlads i Bohuslen kan følgende litteratur anbefales:
Kaj Hartelius og Yngve Rydholm: Tistlarna- Strømstad. Bonniers, Stockholm 1978.
Svenska Kryssarklubbens havneskitser: Västkustens Naturhamnar. Onsala-Koster.
SXK-V.Ankarplatser i Bohuslän. SXK-V.
Utkäften på Kläveröen (57º51’6, 11º35’3): God for vinde fra SV over N til SØ. Ankerpladsen ligger helt oppe i bunden bag ved den lille ø. Her ankres på 2-4 meter vand. Bunden er sandblandet ler. Ved indsejling: Vær opmærksom på 1,6 meter grunden og det lille skvalpeskær på styrbordside.
Instön (57º54’4, 11º38’5): God for vinde fra N over V til SØ. Ankerpladsen er åben fra øst; men der er god læ i dårligt vejr fra V og NV, når man går helt op i bunden, hvor der ca. 3 m vand i hele bredden. Bunden er løs ler. Der er ingen problemer ved indsejlingen – kan anløbes en lys nat. Vær opmærksom på hækankre fra de både der ligger med stævnen til klippen.
Hättan (57º56’2, 11º39’8): God for vinde fra N og S. Der ankres under Kärrsön på 3-6 m vand. Bunden er løs ler.
Härmanö (58º09’3, 11º23’7): God for vinde fra N over S til Ø. Her kan man sejle helt ned i bunden og ankre på 2 m vand. For vestlig vind ligger man godt på 3m vand under klippen ca. 100 m syd for broen med badehusene. Bunden er blåler – her ligger man godt også i kulingsvejr fra vest.
Näverkärrskilen (Karlsvik) (58º20’5, 11º22’8): God for vinde fra S over N til Ø. Man ligger godt og kønt oppe i bunden på ca. 3 vand. Bunden er sandblandet ler. Der er ingen problemer med indsejlingen ud over de andre ankerliggere. Holder man sig til Grötö-kysten går man klar af de to 1 m grunde i indsejlingen. Kan anløbes om natten i lyst vejr.
Ulö – Flatskär (58º30’5, 11º16’0): God for vinde fra N over V til SØ. Her ligger en lille perle mellem øerne Flatskär og Landlös. Man ankrer på 3-4 m vand, hvor der er plads. Her er godt besøgt sommerdage også med både med stævnen til klippen. Vær opmærksom på grunden ud for Dannemark – hold over mod Landlös ved indsejling. Ved kraftig vind er her vindblæst – gå evt. længere nord på ad farleden til ankerpladsen mellem Dannemark og Ulön en stor (international) ankerplads, hvor bunden er stenblandet ler. Brug evt. 2 ankre i vinkel.
Veddökilen (58º37’8, 11º16’3): God for alle vinde. En drøm af en ankerplads i dårligt vejr, hvor man søger tryghed og sikker holdebund. Der er en del sommerhuse og broer rundt i kilen og ikke langt til en campingplads, hvor man kan ro efter diverse fornødenheder. Ankerbunder er ler. Kan anløbes om natten i lyst vejr.
Mussösalten (58º38’2, 11º14’5): I Mussösalten får vi lagunefornemmelse. Her kan være vindblæst; men der er god sølæ fra øerne i vest. Naviger med forsigtighed fra farleden og ind til ankerpladsen. Bunden er blød ler og man ankrer på 3-5 m. OBS! Sønden i bugten lidt SV for 5 tallet i kortet (ca. midt mellem 5 tallet og land) ligger der en ikke afmærket/afsat 1 m grund.
Södra Dyvik på Otterön (58º 39’7, 11º14’8): God for vinde fra Ø over N til SV. En smuk ankerplads med god læ også i hård vind. Her ligger man sjældent alene i sæsonen. Bunden er blød ler. Man kan uden problemer sejle helt op i bunden og ankre på 3-4 m vand. Kan anløbes om natten i lyst vejr med OBS på ankerliggere.
Sannäsfjorden byder på et stort antal gode ankerpladser alt efter vindretning og styrke. Fx Lammön SV (58º44’5, 11º13’1). Her kan man i dårligt vejr ankre som i en skovsø. Her er læ for alle vinde – dejligt sted med klipper og træer, der giver god læ. Bunder er ler. Lammön NV (58º44’9, 11º12’2). Her ankres på 3-5 m vand. Holdebunder er mudder og græs, så der skal godt ankergrej til at holde i hård vind. Brug evt. 2 ankre i vinkel. Alt efter vindretning kan man søge andre gode pladser i Sannäsfjorden. I dårligt vejr søges pladserne af mange sejlere. På Lammön NV er der en del gode pladser ved klipperne med dybt vand og med dubbar, hvor der kan fortøjes med trosser i land og et anker agter. Især på halvøen over for Ängholmen er der en del fantastisk gode pladser, hvor der er godt at ligge i NV-lig kuling. Løber man tør for vand og proviant kan man gå til Havstenssund og handle.
Kalvö – Lindö (58º46’7, 11º09’4). Her er en velbesøgt ankerplads med læ for vinde fra SV over N til NV. Bunden er ler blandet med skaller og sand.. Der kan ankres mellem Kalvön og Killingen – der kan være lidt forblæst i vestlig vind, eller man kan gå længere op i bunden mellem Kalvön og Lindön (som i dag er en Ø), hvor der er mere læ (og skygge).
Kosterøerne. Her skal blot anbefales Kosterhamnen (58º53’0, 11º02’8), der er en god gammel ankerplads, hvor skuderne i sejlskibenes tid søgte ly for vejret. Her ankres hvor man kan finde plads og læ. Man kan umiddelbart gå længere ind end kortet viser med OBS på bøjerne der afgrænser de badende og bådene. Bunden er ler og sand. Ankerpladsen kan anløbes om natten i lyst vejr.