OLDE II ex MOSTER

En smakke i Svendborgsund

OLDE II var en Tåsingejolle med dam, bygget til fiskeri. Farfar havde forhøjet jollen med et bord og lagt en 6 HK Nordenbromotor i. Motoren blev taget ud i 1972 og jollen blev rigget som 2smakke med den mindste smakke agter, som drivkvaserne havde.

Jollen var 18 fod og sandsynligvis bygget omkring 1900'tallet. Mange af bordene i bunden var flekket langs naglerne og det krævede en stor renovering eller en glasfiberbelægning. Efter mange overvejelser valgte vi at skære den op og bruge den til brænde - set i bakspejlet ikke særligt miljøvenligt.
Billedet er taget fra Christiansmindebroen efter smakkestævne i Kerteminde.

Bregnørprammen

OLDE II set fra altanen. Ved broen ses bregnørprammen OLDE I, som vi egentlig anskaffede i 1969 til at fiske fra kysten ved Sandager i Lillebælt. Den var glasfiberbetrukket og temmelig tung og derfor god som rojolle. Med den fangede vi mange ål og ålekvapper i ruserne under skoven ved Tåsinge. Oprindeligt havde den en 2½ HK totaktsmotor, som vi desværre ikke havde råd til at købe.

Bregnørprammen var kendetegnet ved den såkaldte "hønserøv", hvor det øverste bord var ført ud i en slags agterspejl.

Sejlsyning

Sejlene til vores joller syede vi af tætvævet dacron med smalle baner så det holdt ønskede facon. Faconen og størrelsen fandt vi i Jens Kusk: "Praktisk sømandsskab" og Christian Nielsens bog om opmåling af danske joller. Sejlene blev syet på en ældre Singer trædesymaskine.
Ved Christiansmindebroen